- Meer gebouweigenaren hebben een ESG-strategie (Environmental, Social en Governmental), maar is veel ruimte voor verbetering.
- De gebouwde omgeving heeft veel invloed op het klimaat. Er is berekend dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor 37 procent van het totale energieverbruik, en dat nieuwbouw en renovatie goed zijn voor 6,4 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot.
- Diverse partijen uit de vastgoedsector hebben de Paris-Proof ambitie bezegeld. Daarin is vastgelegd hoeveel CO2 gebouwen maximaal mogen uitstoten om aan de klimaatdoelen van Parijs te voldoen.
Eigenaren van gebouwen kunnen die ambitie gebruiken om hun portfolio te vergroenen. - In Nederland presteert het logistieke vastgoed (grote distributiecentra en grootschalige magazijnen) goed en zijn koploper. Bijna 70 procent van de Nederlandse huurders van logistiek vastgoed neemt duurzaamheid als aandachtspunt mee bij locatiebesluiten.
- Bij veel kantoorgebouwen is dat niet het geval. Er is een grote voorraad van oudere gebouwen (gebouwen ouder dan twintig jaar). Tijdens de bouw van die panden was minder aandacht voor klimaatdoelstellingen. Hier ligt een grote opgave om die gebouwen te verduurzamen en te laten voldoen aan de “Paris Proof” ambitie.
Veelal wordt in die gebouwen nog verwarmd met fossiele energie/gasgestookte cv-ketels. - Alle kantoorgebouwen moeten nu al een energielabel C hebben, maar of dit in de praktijk ook zo is wordt betwijfeld. Bij de handhaving van de huidige regelgeving (door de overheden) worden vraagtekens gesteld.
Vermoedelijk zal de eis voor kantoren in de toekomst worden aangescherpt naar een energielabel A. - De verantwoordelijkheid voor ‘duurzame gebouwen’ die voldoen aan de “Paris Proof” ambitie ligt bij de gebouweigenaren. Zij zijn verplicht inzichtelijk te hebben (maken) welke maatregelen ze kunnen nemen om aan die ambitie te voldoen.
Van belang is dan ook/vooral te kijken naar de exploitatiefase: grof gezegd vertegenwoordigd die fase 75% van alle kosten. - Investeerders willen steeds minder vaak geld geven aan gebouweigenaren die niet-duurzame gebouwen willen realiseren. Banken daarentegen vragen lagere rente wanneer gebouwen voldoen aan hoge(re) duurzaamheidseisen. Het vermoeden is dat die trend door zal zetten.
Al bijna 30 jaar advies in de gebouwde omgeving
Als Brunsveld Ingenieurs dragen wij ook ons steentje bij aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Inmiddels geven we al bijna 30 jaar advies over installaties in gebouwen. In zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Dit in onderstaande sectoren:
– Utiliteit – Maatschappelijk
– Industrie – Zorg
– Wonen – Monumentaal
Welk vastgoed u ook bezit; als u de ambitie heeft om deze serieus te verduurzamen, dan kunnen we u daar bij van dienst zijn. Mochten er zaken zijn die ons dienstenpakket te boven gaan, dan hebben wij in ons grote netwerk altijd een partij dichtbij die dat onderdeel – onder onze supervisie – oppakt.
U hebt en houdt steeds 1 aanspreekpunt; wel zo praktisch.
Meer weten of een afspraak maken? Bel of mail ons. Wij zorgen voor de koffie (of thee).
Link naar origineel artikel: https://shorturl.at/bwNO3